Birger Jarl – en skröna om min familj

omslaget

Efter min pappa dött och vi gått igenom hans kvarlåtenskap fick jag ett antal mappar, tillsammans med fotografier, i tron om att de var viktiga. Hur viktiga skulle jag inte förstå förrän då jag började släktforska, jag ville veta mer om min pappas familj och släkt. Min mammas släkt fanns redan mycket information om. När jag skulle inleda min släktforskning hittade jag ett bröllopstal i en av mapparna jag fått ärva efter min pappa.

Talet lästes på min farmors och farfars bröllop 1932 som började med ”Välkommen till familjen”. Det var till min farfar Olle Hedström från hans nya svärföräldrar Martin och Laura. Och sedan var det ett släktträd skrivet på maskin. Martin hade kommit ner ända till Birger Jarl, vilket måste ha imponerat på den då unge mannen Olle.

Birger Jarl ska enligt detta tal ha haft en ärla på sin sköld och fågelns namn är släkt med ordet Earl, dvs Jarl. Han valde som alla mäktiga krigare en stjärnbild till sin ära. Han valde krukan (stjärnbilden Vasen) för att han var en sådan kruka på slagfältet i sin ungdom. Och hans far, Magnus Månesköld, hade naturligtvis en vit måne på en svart botten på sin sköld.

I den här mappen fanns en massa saker skrivet på gammaldags flygpostpapper. Jag hittade inga kuvert. Min farmor och farfar bodde på ambassader under många år och jag antar att en del av informationen i den här boken kommer från just ambassader ifrån förr. Jag har valt att lägga med det i boken, även om detta med månar och magiska nätter inte tekniskt sett är släktforskning, men kan vara av allmänintresse ändå.

Jag har skrivit av allt som fanns på papprena och skrev in det i den här boken, men originalen har jag slängt då de nästan föll sönder. Många har velat se originalen och jag förstod inte hur viktigt det var. Så igen, de finns inte kvar. Och ja, Martin stavade valloner fel, men jag har bevarat hans form för att få det att verka autentiskt.

Alla dessa papper har jag alltså skrivit av och det som går att faktakolla har jag faktakollat. De två morslinjerna har jag fått av min mamma, men sedan har jag gjort lite mer research på Internet.

Martin åkte runt i kyrkor och släktforskade på sin tid, väl före internet. Han vistades också en del i Riddarhuset och ska ha fått mycket information därifrån, vilket jag skriver om i boken. Informationen om samerna har han fått av sin frus släkt. Min farmor Ingrid skämdes så för sitt samiska arv att hon inte berättade för sina barn om det samiska ursprunget. Min far hade ingen aning om att han hade samiskt påbrå.

Att jag är släkt med Karl Pedersson Skånck (Skanke, Skancke) har jag fått verifierat på Family Tree DNA då jag har fått träffar med många i Norge som heter Skancke i nutid och med personer som figurerar i boken Skancke ätten av Roger de Robelin.

Jag hoppas ni finner boken intressant!

Om skölden på framsidan:
• I det översta vänstra hörnet är ätten mellan liljan och sjöbladet.
• I det översta högra hörnet är Karl Pedersson Skåncks sköld. Man vet att den var röd och hade ett hästben. Kanske såg den ut så här?
• I det nedre vänstra hörnet – Bureätten.
• I det nedre högra hörnet – ätten Ulv.
• I mitten – jag har startat en ny ätt som börjar med min morfar, som bar soldatnamnet Lönn.
Jag valde räven i skyn eftersom min morfar var listig som en räv. Så hade det gått till om jag vore en mäktig krigare.

ISBN: 978-91-527-3168-0

%d bloggare gillar detta: