Vid vansinnets rand

omslagetMin blogg på 1177 Vårdguiden blev en blok (det vill säga en pappersbok) lagom till bokmässan i Göteborg i september 2015. Under rubriken ”Vid vansinnets rand” skriver jag om min vardag, om tuffa perioder med vanföreställningar och om mina tankar och funderingar.

Där beskriver jag hur det är att leva med en psykossjukdom och ger tips och råd till den som är nyinsjuknad, till den som snurrat runt i vårdkarusellen länge, till anhöriga och till personal inom vård och omsorg. Men boken vänder sig också till dig som har stannat upp och tänkt över ditt liv. Hur mår vi egentligen idag och hur tar vi hand om varandra?

Jag försöker berätta öppet och varmt om mina tillkortakommanden, om mordet på min pappa, om vad som har fått mig att må bättre och så försöker jag peppa alla där ute som har det tufft.

Funderar du också på varför barn måste krama personer de inte vill vara nära i tid och otid? Och varför är det så att människor utnyttjar andra i ett utsatt läge för att få sex? Varför tyckte man förr att lobotomi var en bra idé? Och hur känns det egentligen att ha en psykos, är det som att dagdrömma? Varför är dödligheten hos personer med allvarlig psykisk ohälsa så hög? Är det värdigt en modern välfärdsstat? Och tror du att foliehattar är livsfarliga våldsamma psykopater eller tycker du att de är sköra klena misslyckade personer som borde rycka upp sig? Eller som folk är mest?

Under 2014 hade bloggen ”Vid vansinnets rand ”över 18 000 unika besökare och under 2015 har intresset ökat varje vecka. I Sverige behandlas varje år mellan 30 000 och 40 000 personer för psykos och mellan 1 500 och 2 000 personer insjuknar i psykos årligen. I Sverige har tre av fyra personer erfarenhet av psykisk ohälsa – antingen egen eller som närstående. Ändå är det många som har svårt att prata om det, trots att det är så vanligt. Jag vill med bloken sprida kunskap, minska fördomar och nå en bredare publik.

Förutom texterna från bloggen kommer boken även att innehålla en del extramaterial. Om du vill kan du se boken som en fristående uppföljare till boken Jag vet inte var psykoser kommer ifrån: om att insjukna i och leva med en psykossjukdom.

Köp boken

Köp boken i Ordberoende förlags webbshop på ordberoende.com eller beställ den i din lokala bokhandel. Boken kan också köpas hos nätbokhandeln:

Bokus.com – Vid vansinnets rand

Adlibris.om – Vid vansinnets rand

%d bloggare gillar detta: