Jag vet inte var psykoser kommer ifrån kom ut som ljudbok den 25 februari 2019. Den skiljer sig lite från pappersversionen, men den informationen som fattas finns här bättre tillgänglig på nätet. Se nedan.
Om boken
Det börjar med ett mord och därefter tar författaren med dig på en gripande biografisk resa i en nybliven mammas vardag. En eskalerande tillvaro som blandas av dagishämtningar och psykoser och där skillnaden mellan verklighet och vanföreställningar blir allt svårare att förhålla sig till.
Denna självutlämnande och samtidigt varma och insiktsfulla bok innehåller information om psykoser och förslag på hur du kan hjälpa och förstå en psykiskt sjuk person.
Boken är användbar för alla som vill veta mer om psykoser oavsett diagnos, hur vården fungerar och vilken hjälp du kan få från samhället. Den kan också användas som en grundläggande guide för studenter som läser psykiatri.
Pebbles Karlsson Ambrose är född 1970 och arbetade i många år inom reklambranschen. Efter sin andra psykos fick hon diagnosen schizoaffektivt syndrom och brottas nu med en psykosproblematik i sin vardag.
Om ljudboken
Ljudboken Jag vet inte var psykoser kommer ifrån finns tillgänglig på olika streamingtjänster som Storytel och Nextory. Inspelningen har gjorts av Visuellt ljud,
I ljudboken rekommenderas du på tre ställen att läsa mer på hemsidan om du vill lära dig mer saker:
- Här finns information om antalet slutenvårdsplatser i Sverige och annat viktigt från Sveriges kommuner och landsting. År 2009 var antalet vårdplatser fördelade såhär: allmänpsykiatrin 3 249 platser, rättspsykiatrin 1 116 platser och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) 157 platser. Läs mer om den senaste statistiken på webbplatsen www.skl.se.
- Här kommer en lista med föreningar och frivilligorganisationer som finns under Om > Föreningar och frivilligorganisationer
- Och här nedan kommer en lista från boken om tips på litteratur, film, radio och webb från boken:
Skönlitteratur
De galnas hus av Karin Fossum. Hajna är 24 år och bärs in på slutenvårdsavdelningen på Vardens sjukhem i Norge. Där är hon i ett helt år och boken handlar om hur det är att leva där. En bra bok om hur det är att vara psykiskt sjuk.
Veronica bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho. Veronica hamnar efter ett självmordsförsök på sjukhus där vi får följa hennes liv. En mycket dramatisk bok där Paulo Coelho också själv berättar om sina psykiska problem. En stark bok som jag tycker att man ska läsa.
En kvinnas resa av Agneta Sjödin. En bok som handlar om Maria som vandrar en pilgrimsled i Spanien till Compostela de Santiago. Det är både en yttre och inre resa när hon tänker tillbaka på ett övergrepp när hon var ung och hur hon funderar på hur hon ska komma vidare.
Vändpunkter av Agneta Sjödin. En bok där kända och okända människor skriver om sina vändpunkter i livet. Den är faktiskt intressant på flera sätt, men den börjar inte så bra, men den blir bättre och bättre vartefter berättelserna kompletterar varandra. I början är det lite rikare människor som hoppar av karriärtåget och som har råd att förverkliga sig genom att stanna hemma med sina barn, vandra i Nepal och simma med delfiner. Men senare blir det mer intressant när några människor beskriver kriser av olika slag, genom till exempel olyckor och sjukdomar (bl a Kenny Bräck berättar om livet efter krasch med racerbil) och hur de kommer igen efter det. Sedan ytterligare människor med psykiska besvär och som har råkat ut av övergrepp av olika slag och hur de funnit vägar framåt i livet igen, genom till exempel religiös tro och/eller genom att bli föreläsare och coacher för att hjälpa andra.
Gökboet av Ken Kesey. Den här boken utspelar sig på ett mentalsjukhus i Oregon där en fängelsekund lyckats spela galen för att slippa sitt fängelsestraff. Han vänder upp och ner på avdelningen. Den här boken har filmatiserats och filmen är en klassiker som varmt rekommenderas.
Glaskupan av Sylvia Plath. Den här boken kom ut 1974 på svenska och är Sylvia Plaths enda kända roman. Den handlar om en ung flicka som drabbas av depression och läggs in på mentalsjukhus, den påstås vara delvis självbiografisk. Det är en spännande klassiker i genren.
Pojken som kallades Det av David Pelzer. Boken är en självbiografisk bok om en ung pojke (David) som utsattes för en förfärlig misshandel under sin barndom av sin alkoholiserade och sjuka mor. I samma serie: Pojken som överlevde och Pojken som inte fanns.
När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall. Romanen baserar sig på Kerstin Thorwalls mammas liv. Den unga kvinnan luras in i ett bröllop med en psykiskt sjuk person och om hur hon klarar av att leva ihop med honom. Anhörigperspektiv. Handlar om hur de såg på psykisk ohälsa förr.
Poesi om saknad och sorg (dessa är också utgivna på Ordberoende Förlag):
Saknad: dikter ur sorgen av Ewa Åkerlind
Från hängmattan ser jag havet av Ewa Åkerlind
Farväl du lilla båt av Anna Bratt
Självbiografier
Vi har ju hemligheter i den här familjen av Therése Eriksson. En stark skildring av en ung kvinna som växte upp med en mamma med dubbeldiagnos. Mamman var bipolär och alkoholist. Therése startade sedan upp föreningen Maskrosbarn som hjälper barn och ungdomar i samma situation.
Mitt galna liv: en memoar om psykisk sjukdom av Arvid Lagercrantz. En skildring om att vara bipolär när man är äldre. Arvid ser tillbaka på sitt brokiga liv. Han var bland annat vd för Sveriges Radio och är ett bra exempel på att människor med psykiska diagnoser (som har psykoser) kan ha ett framgångsrikt yrkesliv.
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein. En skildring om hur svårt det kan vara att hela tiden må så dåligt att man ibland bara vill dö. En mycket intellektuell bok av en författare som är teologie doktor i etik.
Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig. Emma blev utsatt för ett mordförsök och hennes två små barn dödades av en tysk kvinna som var en gammal flickvän till Emmas pojkvän. I media blev hon känd som » Arbogamamman «. Magnus är journalist och har tillsammans med Emma skrivit denna bok om att vara brottsoffer.
Ett bipolärt hjärta av Rebecca Anserud. En bok av en ung kvinna, som jag rekommenderar till yngre läsare. Hon var inlagd över sjutton gånger på slutna avdelningar innan hon fick lite ordning på sin tillvaro.
Den dagen min dotter blev galen av Michael Greenberg. En berättelse av en amerikansk pappa vars dotter i tonåren behöver akut psykiatrisk vård. Anhörigperspektiv.
Gå i kras: leva med bipolär sjukdom av Veronica Schelander. En bok som kan ge hjälp och igenkänning både för den som själv har psykiska problem och för den som professionellt eller som vän vill vara till hjälp.
Fackböcker
Råd till föräldrar när den psykiska hälsan vacklar av Eva waltré och Cecilia Moore. Denna bok ges ut av Rädda barnen och kan köpas i deras webbshop.
Överlevnadshandbok till dig som har en psykiskt sjuk förälder av Lotta Fristorp och Peter Kollarik. Denna bok ges ut av Rädda Barnen och kan köpas i deras webbshop.
Ta tillbaka makten över ditt liv – en väg till återhämtning efter kriser och psykisk sjukdom av Elisabet Alphonce. Boken kan köpas genom RSMH.
Vägen vidare – Verktyg för återhämtning vid psykisk ohälsa av Alain Topor, Kjell Broström och Rosita Strömwall. Boken kan köpas genom RSMH.
Nätverkskontrakt – Ett verktyg i återhämtning. Det går att göra avtal med anhöriga när du som sjuk inte är psykotisk om vad du vill att de ska göra när du är dålig. Boken kan köpas av RSMH.
Psykoser: ett integrerat perspektiv av Johan Cullberg
Fans av Fredrik Strage. En bok som handlar om mer eller mindre besatta fans till kändisar och popidoler.
Filmer
De galna mammorna (1992), http://www.panfilm.se
De galna mammorna tio år senare (2002), http://www.panfilm.se
Stephen Fry – mitt liv som manodepressiv. En bra dokumentär som visats på SVT. Den verkar inte gå att köpa på svenska, men på engelska (utan svensk text) finns den under titeln: Stephen Fry: The Secret Life of The Manic Depressive på bland annat Megastore.se.
Radio
Det svenska psyket är en serie på fyra avsnitt som Sveriges Radio P1 gjorde under 2011. Serien är mycket bra: http://sverigesradio. se/sida/default.aspx?programid=4000
Webb
British Journal of Psychiatry, http://bjp.rcpsych.org/
Dagens Medicin (tidning), www.dagensmedicin.se
Folkhälsoguiden, www.folkhalsoguiden.se
Kuling.nu (för barn och ungdomar), www.kuling.nu
Modern Psykologi (tidning), www.modernpsykologi.se
Sjukvårdsupplysningen, www.1177.se
Socialstyrelsen, www.socialstyrelsen.se
Statens Folkhälsoinstitut, www.fhi.se