Tidningar

December 2022 – En betraktelse över ett nytt fenomen: Tiktok – en omogen app?

November 2022 – Timbuktu funderar över sina rötter: Musikal av boken En droppe midnatt

April 2021 – Recension av boken Månbarn – min berättelse om Jon Henrik Fjällgren: Att höra till flocken

Mars 2021 – Debattartikel i tidningen Syre (5 mars 2021) om att Etnografiska museets utställningar är mer eller mindre rasistiska enligt samer och andra ursprungsfolk: En föråldrad syn på urfolk

Februari 2021 – Artikel i Nr 1 2021 av Revansch av Elin Engström om mig och om misstänkta stölder utförda av personalen på apoteket: Oro för apoteksstölder

September 2020 – Vårdenheter, vårdcentraler och skolor väljer bort patienter och elever genom att läsa journaler. De har ett så kallat listningsstopp och väljer sedan patienter ur kön som de tycker verkar bra: Patienter väljs bort – på vårdcentraler, ålderdomshem och andra vårdenheter (sid 9 i tidningen Empati, nr 3 2020)

Augusti 2020 – Mental hälsa inte prioriterat i krigsområden – endast en procent av hela världens totala biståndsmedel går till åtgärder för psykisk sjukdom: 149 miljoner barn i konfliktområden

Juni 2020 – I tidningen SocialPolitik – nu finns kyrkohandboken av Svenska kyrkan på nätet på bland annat samiska: Kyrkohandboken översatt till minoritetsspråk

April 2020 – Över 5 000 genetiska sjukdomar kan idag upptäckas med ett blodprov och i framtiden kan man se på ett blodprov om man har anlag för schizofreni. Men är genterapi en möjlig bot? Läs min artikel i tidskriften SocialPolitik: Hopp för sällsynta diagnoser.

Januari och februari 2020 – Jag har skrivit under en debattartikel (tillsammans med forskare, biologer och författare) i Expressen om det vidriga i att Skogsstyrelsen beslutat att inte registrera nyckelbiotoper längre: Statens stora svek hotar naturskogarna. Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen, svarar med en replik: Vårt beslut är inte ett hot mot naturskogarna. Vår slutreplik ställer frågan varför Skogsstyrelsen inte är inttresserade av naturvård: Det är omöjligt att ta tillbaka det ni tar bort.

Januari 2020 – DN gratulerar mig på 50-årsdagen: Idag fungerar jag bra i vardagen.

December 2019 – Jag har skrivit om den första konferensen om och med spetspatienter på Karolinska Institutet i tidskriften SocialPolitik: Spetspatienter – från mottagare till medskapare.

November 2019 – Jag har skrivit i tidningen Revansch (nr 4 2019) om en behandling för personer med psykossjukdomar som heter NECT: Kurs minskar självstigmat. Revansch ges ut av RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa).

September 2019 – Jag har intervjuat socialminister Lena Hallengren till tidningen Empati (nr 3 2019), som läses av medlemmarna i Schizofreniförbundet: Det är uppenbart att psykiatrin är ansträngd.

Maj 2019 – Jag recenserar Aldrig ensam show, en föreställning på Oscarsteatern i Stockholm. Charlie Eriksson, Kristofer Grezcula och Oscar Stembridge berättar om självmord och spelar fin musik: Var sjätte timme tar någon sitt liv.

April 2019 – Tidningen Special Nest belyser psykoser i en intervju av mig i samband med att Vid vansinnets rand 2 kommer ut: Hon sprider kunskap om livet med psykoser.

Mars 2019 – 80 000 människor i Sverige lever med en psykossjukdom. Cirka 12 000 personer vårdas varje år genom lagen av psykiatrisk tvångsvård (LPT) på sjukhus – varav många har schizofreni. Läs artikeln i Gazzine: Mordet utlöste min psykossjukdom.

Februari 2019 – Jag är intervjuad om min diagnos i en artikelserie i Metro/Metro TV som heter Människorna bakom våra slarviga uttryck. Vi är tre personer som berättar om hur vi bemöter fördomar – om att vara schizad, CP eller ha en släng av OCD. Artikeln om mig heter: Psykoserna förändrade allt: ”Livet rasade ihop som ett korthus”.

Februari 2019 – Jag recenserar filmen Kungen av Atlantis i tidskriften SocialPolitik: Med värme om en pappa med schizofreni.

December 2018 – Jag recenserar Anna Odells nya film X&Y med Mikael Persbrandt i tidningen Revansch nr 5 2018: Deras möte blir magisk bio.

November 2018 – Jag skriver i tidskriften SocialPolitik om Samisk afton på Södra teatern: En samisk musik- och berättarkväll med traditioner.

Oktober 2018 – Boken Utan dig finns inget jag (verk av medarbetare) blir omnämnd i tidskriften SocialPolitik som dessutom särskilt nämner Lo Dackes fina serieteckningar.

Oktober 2018 – Jag recenserar urpremiären av Fattigfällan på Uppsala stadsteater i tidskriften SocialPolitik. Pjäsen bygger på boken med samma namn skriven av Charlotta von Zweigbergk. Läs det jag har skrivit här: Fattigfällan – stolthet är för den som har råd.

Oktober 2018 – Gala magazine skriver om Psykiatrifonden: Välgörenhetsevent med kalendersläpp och auktion. Jag hamnade inte med på bild, men jajämän, jag var där.

September 2018 – Jag är omnämnd i tidningen Empati nr 3 som ges ut av Schizofreniförbundet. Det handlar om Schizofrenidagen på Karolinska Institutet och om den senaste forskningen: Schizofrenidagen – Forskning och att vara anhörig.

September 2018 – Boken Utan dig finns inget jag är omnämnd i tidningen Revansch som ges ut av RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa.

Juni 2018 – Jag har skrivit om böcker i tidningen Revansch, bland annat om boken Monster av Jockiboi (alias Joakim Lundell): Socialen stöttade honom i att satsa på sina drömmar.

December 2017 – Jag recenserar filmen Korparna i tidningen Revansch (som ges ut av RSMH): Deprimerande svårmod.

September 2017 – Min debattartikel i Aftonbladet handlar om att Försäkringskassan nekar vissa människor att engagera sig politiskt: Försäkringskassans system är rättsosäkert. Genom att inte låta personer få engagera sig i ideella eller politiska föreningar för att de anser att det är att likställa med arbetsförmåga så begränsar man människors rätt att vara med i patientorganisationer och i politiska partier på grund av sjukdom. Detta är ett brott mot mänskliga rättigheter.

Juni 2017 – Jag skriver i Tidskriften för Svensk Psykiatri (som har personligt ansvar som temanummer) om relationen mellan patient och psykiatriker: Vem ansvarar över vårdrelationen?

Juni 2017 – Jag skriver om att vara en dålig förälder i tidningen Empati, som ges ut av Schizofreniförbundet: Mina barn har varit tappra.

April 2017 – Min recension för tidskriften SocialPolitik av urpremiären Kality på Södra Teatern: Kality – värre än vi kan fatta. Vittnesmål från fängelset i Etiopien där journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson satt fängslade i 438 dagar.

April 2017 – Min första artikel i tidningen Revansch som ges ut av Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH): Film öppnar för skolsamtal. Den handlar om Suzanne Ostens film Flickan, mamman och demonerna som har inspirerats av regissörens egen uppväxt med en mamma med schizofreni.

April 2017 – Min recension av filmen Skörheten för tidskriften SocialPolitik: Känslig film som visar behovet av nätverk.

Mars 2017 – Min blänkare i tidskriften SocialPolitik om Flickan-projektet, som drivs av Schizofreniförbundet, för att bygga nätverk kring barn med psykiskt sjuka föräldrar: Bättre kunskap om psykoser.

Januari 2017 – Jag och Suzanne Osten blir intervjuade i Svensk Psykiatri nr 1 2017: Vad behöver föräldrar med svår psykisk sjukdom för att ge sina barn en trygg uppväxt?

September och december 2016 – Jag skriver en debattartikel i tidningen SocialPolitik tillsammans med Martin Schalling, ordförande i Psykiatrifonden: Låt antipsykotika och litium vara gratis (nr 3 2016). Läs repliken Lösningen är inte tillgängligare psykofarmaka och vårat svar här: Medicineringen är en förutsättning för annan rehabilitering (nr 4 2016).

Maj 2016 – Tidningen Modern Psykologi uppmärksammar i en liten notis att jag har tilldelats Psykiatrifondens antistigmapris.

Maj 2016 – Min krönika i majnumret av Vårdfokus handlar om säkerheten för självmordsbenägna inne på slutenvårdsavdelningar i psykiatrin: Vågar man lita på vården?

Mars 2016 – Vårdfokus skriver om att jag har tilldelats Psykiatrifondens fördomspris: Vårdfokus krönikör får psykiatripris.

Mars 2016 – DN uppmärksammar att jag har fått Psykiatrifondens fördomspris: Pebbles bloggar om det få vågar prata om.

Mars 2016 – Tidningen Special Nest skriver om att jag fått ett fint pris av Psykiatrifonden: Fördomspriset till Pebbles Karlsson Ambrose.

Februari 2016 – En stor intervju i tidningen Må Bra nr 3: Det finns en frihet i att vara stämplad som knäpp.

Februari 2016 – Min debattartikel i tidningen Journalisten: Är det underhållning när människor inte mår bra?

Januari 2016 – Min krönika i tidningen Vårdfokus handlar den här gången om att vården blundar när någon med psykiska problem söker hjälp för somatiska besvär: Lyssna på patienten gäller inte alla.

December 2015 – Vid vansinnets rand blev fint recenserad i Schizofreniförbundets tidning Empati (Nr 4 2015).

November 2015 – Vid vansinnets rand får ett fint omnämnande i Revansch (Nr 4 2015) som ges ut av RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa).

November 2015 – DN Insidan skriver om Vid vansinnets rand under rubriken Mobilvett, sorg och konsumism – Insidan tipsar om nya böcker.

September 2015 – Jag har skrivit om min bonuspappa Björn, som överlevde förlisningen av tankfartyget Seven Skies 1969, under vinjetten Kajutlampan i Sjöfartstidningen (nr 8): Jag öppnade dörren till däck – allt var bara rök, eld och vatten.

September 2015 – Jag har skrivit en krönika i tidningen Memento som ges ut av Sveriges Begravningsbyråers Förbund: Måste vi till och med dö fint?

September 2015 – Tidningen Kulturen skriver om #Älskanoveller – 30 nyanser av kärlek (där jag medverkar med en novell): Litteratur: Flera författare – älskanoveller.

Tara september 2015September 2015 – Tidningen Tara (nr 11) tipsar om guldkorn i bokfloden, det vill säga min kommande bok Vid vansinnets rand!

September 2015 – I Tidningen Skriva förbättrar Johanna Mo inledningen på ett nytt manus under vinjetten Lektören läser.

September 2015 – Min krönika i tidningen Vårdfokus handlar i detta nummer om vårdens frånvaro i sociala medier och om att Facebook rullar ut en ny funktion för suicidprevention i USA: Vården ser inte sin chans.

Augusti 2015 – Tidningen Norran skriver om mig med anledning av att jag har fått ett stipendium och bodde på Sara Lidmangården i Missenträsk: Fokuserar på psykisk ohälsa.

Augusti 2015 – 1177 Vårdguiden (papperstidningen) tipsar om min blogg Vid vansinnets rand på 1177.se.

hemmets-vesckotidning-23-2015Maj 2015 – En stor intervju med mig i Hemmets veckotidning (nr 23).

Mars 2015 – Min krönika i tidningen Vårdfokus handlar i detta nummer om mitt försök att jobba i vården som ung: Jag säger: never again!

December 2014 – Jag har skrivit en debattartikel i Kyrkans tidning om en sjukhuskyrkogård i Västervik som har sålts till ett privat företag, det är den första gången i modern tid som ett privat företag äger en allmän kyrkogård: Till salu: kyrkogård med naturskönt läge.

December 2014 – Min krönika i tidningen Vårdfokus julnummer handlade om självmord och vad det kostar samhället: Vad får ett människoliv kosta?

Åkersberga KanalenDecember 2014 – Åkersberga Kanalen skriver om en författarbuffé i Åkersberga centrum där jag medverkade på ett litet hörn. Vi var sexton författare som gästade Akademibokhandeln där.

Året Runt och Doktorn+ (omslag)

Året Runt och Doktorn+

September 2014 – Jag är med i en intervju i tidningen Året Runt (nr 41) där jag pratar om hur det är att leva med psykisk ohälsa. Jag är också med i tidningen Doktorn som finns på vårdcentraler och sjukhus. Den senare intervjun finns på nätet: Jag vet inte var psykoser kommer ifrån.

I september 2014 kom även min tredje krönika i tidningen Vårdfokus, som den här gången handlar om lönesättningen i psykiatrin: Lön för mödan?

Augusti 2014 – Slutrepliken i Kyrkans tidning: Låt inte debatten om psykiskt sjuka stanna.

Juli 2014 – Jag har tillsammans med Sofia Lilly Jönsson, Chefredaktör för tidskriften Evangelium, skrivit en debattartikel i Kyrkans Tidning om att folk som inte har ”friska livskriser” väljs bort i vissa sammanhang – Vem är välkommen i kyrkan?

Juni 2014 – I papperstidningen 1177 Vårdguiden presenteras jag och en ny bloggare som heter Fredrik. Tidningen delas ut till alla som bor i Stockholms läns landsting och går även att läsa på nätet.

April 2014 – Jag har skrivit en krönika i tidningen Vårdfokus om reklamen i vården: Vem behöver väntrumsreklamen?

Tidningen Omtanke

Mars 2014 – Jag är med i en stor intervju i tidningen Omtanke som tidigare hette Skandinavisk landstingsinformation. Den finns att läsa på nätet här (Nr 2 2014).

Mars 2014 – HSNNYTT, som går ut till vårdgivare i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (Stockholms läns landsting), skriver om min blogg Vid vansinnets rand: Vid vansinnets rand – ny blogg på 1177 Vårdguiden.

Februari 2014 – Jag blir intervjuad för Doktorn.com – till deras tidning på nätet: Doktorn möter Pebbles Karlsson Ambrose

December 2013 – Visste du att det första dokumenterade fallet av paranoid schizofreni handlade om en man på 1700-talet som kände sig övervakad, torterad och styrd av en pneumatisk vävstol? Jag är med på ett litet hörn i en lång artikel i Modern Psykologi: Därför ser psykoserna ut som de gör. Puff: Homeland. Forskningen visar varför Carrie Mathison är bäst när hon är nästan galen.
Omslag          Modern psykologi

 

December 2013 – Jag debuterar som krönikör i tidningen Vårdfokus. Här skriver jag om mina tankar kring bältesläggning i psykiatrin.

Augusti 2013 – Intervju i tidningen Sala allehanda angående min vistelse i Sala som Lasse O´Månsson-stipendiat.

Augusti 2013 – Intervju i tidningen Allas: Jag tror att mordet på min pappa utlöste min psykos.
Saka allehandaAllas

Augusti 2013Bokläsandet hjälpte henne tillbaka. En intervju med mig på Dagens Nyheters Insidan.

Juni 2013 – Vid ett besök i Strängnäs på Träffpunkten Fyren, som är en mötesplats för folk med psykiskt funktionshinder, var Strengnäs tidning där och jag kom med på ett hörn. Så här blev det.

Mars 2013 – En bra recension i tidningen Svensk Psykiatri Nr 1 2013

Februari 2013 – En fin recension i Socionomen. Tyvärr finns den inte tillgänglig på nätet.

December 2012 – En fin recension i Schizofreniförbundets medlemstidning Phrenicus som finns som PDF här.

December 2012 – En intervju med mig i Revansch. Revansch ges ut av RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa.

Oktober 2012 – En intervju i tidningen Vårdfokus, en kortversion finns här.

Januari 2012 – En intervju i Aftonbladet (du måste ha Plus)

April 2010 – En artikel tidningen Mitt i Söderort om när Bergsstjärnan precis kommit ut. Läs artikel som PDF här.

%d bloggare gillar detta: